Назад
...

13.10.2022

5 места с екстремен климат на планетата!

1. Пустинята Данакил - едно от най-горещите и негостоприемни места на Земята. Цялата местност сякаш е част от друга планета. Намира се в района на Северна Етиопия, Югоизточна Еритрея и Джибути. Разположена е в центъра на голямата геоложка депресия, известна като Афарската падина, лежаща до 125 метра под морското равнище. Характерни за региона са черни вкаменени образувания от лава, димящи вулканични кратери, потоци от лава, геотермални източници и серни полета ♨️. Средната дневна температура е около 27°C, като редовно достига до 60°C. Комбинацията с годишни количества валежи под 200 мм създава условия за един малък Ад на Земята 😈

На всичкото отгоре, районът е със силна сеизмична активност, множество активни вулкани. Поради тази причина не препоръчваме това място в #РазходкатаДнес! Въпреки изключително неблагоприятния климат, пустинята Данакил е обитавана от много видове животни, сред които зебри, сомалийски газели, степни магарета и др. Основната суровина, която се добива в този регион, е каменната сол.

2. Антарктика - по-непопулярният сред туристите полюс, ако позволите така да се изразим 😀 Безкрайно и безлюдно място, пълно с глетчери, падини, планини и не на последно място - пингвини (които не се срещат на Северния полюс, където пък се срещат полярните мечки). Тук е измерена най-ниската температура на Съветската метеорологична станция Восток - -89.2 °C (-128.6 °F)! 

Необичайно и красиво ледено образувание

Разбира се, това не е "нормална" туристическа дестинация, която можем да посетим просто ей така. Въпреки това, в последно време интересът към приключения на края на света се засилва. Препоръчителният начин да се стигне дотам е с кораб, прекосявайки протока Дрейк, носещ името на английския мореплавател и корсар сър Франсис Дрейк (ключова фигура в Британската експанзия). Тук се срещат Тихия океан и Атлантическия океан, а регионът е известен като най-бурното място на Земята и крие значителни рискове от попадане в безмилостни ледени виелици и вълни, достигащи 30-40 метра в открито море. Но това е цената, която трябва да бъдем готови да платим, ако искаме да тръгнем по стъпките на Робърт Скот и Ърнест Шакълтън, за да видим с очите си най-студената и отдалечена територия на планетата ни.

3. Пустинята Атакама - все още си мислим за лятото и просто няма как да не споменем още едно свръхгорещо и сухо място 🥵 Пустинята Атакама е една от най-големите в Южна Америка, с площ от над 180 000 кв. км. и се намира в северната част на Чили, между Андите и Тихия океан. Това е район, определян от две крайности. От една страна, това е доста високата (за пустиня) надморска височина от над 1500 м. От друга - сушата. Едва 15 мм е средното количество дъжд за една година! Ще се нуждаете от много водни провизии, ако решите да посетите Атакама.

Статуя с гигантска ръка в пустинята Атакама

Причината за екстремно ниското количесто валежи е специфичното географско положение - между могъщите Анди и Чилийската брегова ивица. Това спира почти всички дъждовни облаци и по този начин дори най-високите върхове, някои от които над 6 000 м, не са покрити от сняг и лед.

4. Маусинрам, Индия - най-влажното населено място в света. Току що споменахме може би най-сухото място в света, а сега се прехвърляме в Североизточна Индия и по-точно - Маусинрам. Това е малък, особено за стандартите на Индия, град с близо 67 000 души постоянно население. Освен с множеството си скални пещери, пълни със сталактити и сталагмити, Маусинрам е известен най-вече с рекордното количество валежи - забележителните 11 872 мм или близо 12 метра дъжд годишно. На 17 юни 2022 е поставен нов рекорд за 24 часов валеж от 1003.6 мм, подобрявайки предишния рекорд от 7 юни 1966, който се равнява на 944.7 мм. 

Обичайна гледка за Маусинрам...☔

5. Уелингтън, Нова Зеландия - най-ветровития град в света 🌬️. Почитателите на уиндсърфа със сигурност ще се почувстват у дома в Уелингтън, но за всички останали е добре да са подготвени за средна годишна скорост на вятъра между 20 и 25 км/ч. Рекордът за най-силен вятър за града е 241 км/ч. Тук вятърът сякаш никога не спира.

Дори официалния знак-табела на града пресъздава прочутия уелингтънски вятър!

Разбира се, има и по-ветровите места по света, но те са или необитаеми или посещавани само от учени и различни видове експедиции. Все пак, ето някои от тях:

💨 Комънуелт Бей, Антарктика - мястото, което държи рекорда на Гинес за най-ветровито място на Земята със средна годишна скорост на вятъра от 80.4 км/ч.

💨 Връх Еверест - средна скорост на вятъра от 160 км/ч и най-висока скорост - 280 км/ч.

💨 Връх Вашингтон - рекорд за най-висока скорост на вятъра - 371.7 км/ч

Ще помислим и за други странни локации, които да споделим с вас, а вие не забравяйте да следите прогнозата на vremetodnes.bg

Предишни: