Назад
...

08.10.2024

РазходкатаДнес: Язовир Клептуза

Здравейте, приятели,

Днес се отправяме към Южна България и по-точно - към добре познатия на всички курорт Велинград.

В сърцето на Родопите - там, където горите се сливат с планинските реки, се крие едно от най-красивите природни чудеса на България, а именно езерото "Клептуза". Намиращо се на десния бряг на Чепинска река, и разположено върху площ от над 400 хектара, то представлява най-големия карстов извор в страната и е символ на богатата природа в региона. 

Известно още като "Карстовия извор на Велинград", езерото и цялата местност са  обвити в легенди и мистерии. Неговото име най-вероятно произтича от гръцката дума "cleptos", което значи "укривам/крада", загатвайки за огромното и неизчерпаемо количество вода, което се крие в недрата на земята.

Историята на "Клептуза" е белязана от забележителни събития и трансформации. Преди 1932 водите от извора се вливали в Чепинската река, образувайки мочурлива поляна в района на сегашния облагороден парк. През 1937 чрез доброволен труд на местните жители и с материали, дарени от общината, “Клептуза" се превръща в две чудесни изкуствени езера, заобиколени от великолепен парк и става един от ключовите символи не само на града, но и на цяла Велинградска област. Статутът на защитена местност, присвоен на парка през  1966, го превръща в  резерват за съхранение на местната флора и фауна.

Богатството от растителни и животински видове обитаващи бреговете и околностите му е наистина впечатляващо. Тук се срещат над 285 вида растения, 260 от които са лечебни, както и огромно разнообразие от дървесни и храстови видове, включително и типичният за района черен бор, както и различни защитени балкански ендемити. Животинският свят е представен от свободно обитаващи сърни, елени, диви свине, зайци и различни видове птици. Това прави резервата идеална дестинация за отдих  и място, където човек може да се запознае с биологичното разнообразие на региона.

Водоемът е не само важен водосборен ресурс за региона, но и любимо място за отдих и развлечения. Той е идеална дестинация за туристи и любители на природата, като предлага на своите посетители различни видове развлекателни дейности, сред които гмуркане, плуване, разходки с водни колела и риболов.  

Един от най-уникалните факти, свързани с езерото, е неговото географско местоположение. В непосредствена близост до него е пресечната точка на 24-ти паралел и 42-ри меридиан. Такива пресечни точки (наричано в почти всички култури Axis Mundi /космическа ос или център на света) се срещат много рядко в населени места, а “огледалната” комбинация на цифрите допринася за мистичните догадки около този факт. Може би неслучайно древното тракийско племе “беси” са изградили светилище точно на това място още през VI в. пр. Хр. Днес там стои параклисът “Св. Илия”.

Друг интересен факт за езерото е, че водата в него е с постоянна температура от 8 градуса, независимо от сезона. Тя е бистра и чиста и част от нея се използва за водоснабдяването на града.

В случай че решите да разнообразите пътуването си, добре е да знаете, че от "Клептуза" тръгват множество маркирани пътеки, които предлагат възможности за различни приключения и разходки сред уникалната природа на Родопите - към местностите Харманите, Брези, Сивата вода и други. 

Други интересни забележителности в близост са музеят на автомобилите на “соца” в град Пещера, пещерата  “Снежанка”, както и язовир Батак. В близост минава и трасето на теснолинейката Септември – Добринище, пътуването по която предлага едно наистина незабравимо преживяване, особено за децата.

Така язовир "Клептуза" представлява не само важен водосборен ресурс, но и символ на богатството и разнообразието на природата в региона на Велинград и Родопите. Неговата уникална красота и грижата, с която се поддържа целият парк, го правят неизменна част от природното и туристическо богатство на България и задължителна дестинация за посещение.

А какво ще бъде времето във Велинград може да видите тук.

 

Предишни: