Назад
...

16.07.2024

РазходкатаДнес: Чудните мостове

Здравейте, приятели,

Днес се отправяме към Южна България и една от най-популярните забележителности в Родопите.

Родопите се гордеят с разнообразие от природни чудеса и забележителности, но едно от най-значимите за региона са Чудните мостове. Обявени за природна забележителност през 1949 и вписани в списъка със 100-те национални туристически обекти през 2003, те привличат над 100 000 души годишно и са в топ 3 на най-посещаваните места в Смолянска област. Този скален феномен е впечатляващ както с размерите си, така и с естетическата си красота.

Разположени на 1420 метра надморска височина в карстовата долина на река Еркюприя и само на 5 км северозападно от село Забърдо, “мостовете” са лесно достъпни чрез удобен път, който завива на запад от основния път между Асеновград и Смолян.

Достъпът до тях е напълно свободен, а за да им се насладите максимално, е препоръчително да носите удобно облекло и подходящи обувки, тъй като теренът е стръмен и хлъзгав. Не забравайте фотоапаратите си, защото снимките, които ще направите по време на посещението си, ще бъдат спомен, който ще остане завинаги.

Чудните мостове представляват два естествени скални моста с внушителни размери. Те са се образували в резултат от ерозионната дейност на пълноводна в миналото река. Смята се, че те са следствие на срутване на части от някогашна пещера, образувана в протерозойските мрамори от водите на малката река Дълбоко дере. В резултат на тези процеси са останали двата големи моста и един трети - по-малък.

Големият е широк около 15 метра и дълъг почти 100 метра. Той се състои от три арки, най-голямата от които има височина от 45 метра и широчина от 40 метра. Малкият мост се намира на 200 метра от големия по течението на реката – той е непроходим, с дължина от 60 метра и височина от 50 метра, като самата му арка се издига на 30 метра. Следва най-малкия, трети мост, който представлява понорна пещера, където водите на реката вече се губят.

Двата големи моста са обезопасени и подходящи за туристически цели, като преминаването под и над тях е напълно безопасно. Това предоставя на посетителите възможността да се насладят на уникални природни гледки и да заснемат невероятни моменти.

Любителите на приключенията могат да изследват и близките пещери, докато тези, които търсят спокойствие, могат да е се разположат в хижите "Чудните мостове" и "Скалните мостове". Също така в непосредствена близост туристите могат да открият и други забележителности като връх Снежанка, Орфееви скали и екопътеката "Невястата", което прави това място  наистина богата и разнообразна туристическа  локация.

А какво ще бъде времето около Чудните мостове може да видите тук.

Предишни: