Назад
...

26.08.2024

Картината днес – вълните на лятото

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Лято, море, сини вълни – една дългоочаквана комбинация. И именно морските вълни са темата на настоящия блог пост. Започваме с една творба на норвежкия художник Edvard Munch (известен най-вече с The Scream). Картината The Wave ни носи усещане за спокойствие, благодарение на топлите цветове, които меко се отразяват от водата.

Edvard Munch, The Wave, 1921, Munch Museum, Oslo, Norway

Gustave Courbe съчетава тъмните тонове на синьото с бялото на облаците и гребените на вълните, за да ни донесе усещане за предстояща лятна буря. Да очакваме ли бурно време в близките дни? Можете да проверите на vremetodnes.bg

Gustave Courbet, The Wave, 1871

Пренасяме се на бреговете на Нормандия, благодарение на таланта на един от водещите художници на импресионизма – Claude Monet, и начинът, по който пресъздава морските вълни.

Claude Monet, Waves Breaking, 1881

Иван Айвазовски успява умело да улови силата на водната стихия в своето творчество. В картината му „Деветият вал“ виждаме морето след силна буря и хора, които са претърпели корабокрушение на фона на яркото сутрешно слънце. И изгревът след бурята ни носи надежда, че ще намерят спасение.

Ivan Aivazovsky, The Ninth Wave, 1850

Рубриката, посветена на вълните, не би била завършена без една от най-емблематичните картини в стила укийо-е. Кацушика Хокусай ни оставя безмълвни пред силата на природата, океана и сините вълни. А какво ще е времето на вашата почивка, дори и да е в Япония, можете да проверите на vremetodnes.bg.

Katsushika Hokusai, The Great Wave off Kanagawa, 1831

Предишни: