Назад
...

19.04.2022

Адмирал Фицрой и първата прогноза за времето

Робърт Фицрой е запомнен от поколенията най-вече като капитан на кораба на кралицата HMS Beagle, обиколил и картографирал бреговата ивица на Южна Америка. Именно на този кораб пътува и тогава все още младият учен Чарлз Дарвин, на когото днес дължим редица научни трудове, положили основата на еволюционната теория и произхода на човека и животинските видове. Приживе обаче, опитният мореплавател се прочува не толкова с подвизите си в морета и океани, а като пионер на нещо ново – ежедневна прогноза за времето.

Когато през далечната 1860 адмирал Фицрой основава националната метеорологична служба на Обединеното Кралство (наречена по-късно Met Office), понятието "прогноза за времето" не е съществувало. Целта тогава е била подобряването на корабоплаването чрез информационни бюлетини за вятъра. Без прогнози за времето, всички рибари, фермери и работещи на открито хора, е трябвало да разчитат на народни мъдрости като появата на облаци или поведението на животните, за да предположат какво ги очаква. 

Въпреки използваните по това време примитивни методи, през този период науката вече може да се похвали с известен прогрес. Така например, вече е било известно как се образуват и действат бурите – с ветрове, завихрящи се обратно на часовниковата стрелка около точка с ниско атмосферно налягане. Все пак, преобладаващото мнение е, че времето е напълно хаотично и не може да се прогнозира. Но Фицрой бил загрижен заради загубите на хиляди човешки животи през периода 1855 – 1860, когато над 7400 кораба се разбиват по крайбрежието на Великобритания. Според него такива събития можели да се избегнат чрез навременни предупреждения.

След потъването на поредния британски кораб през 1859, Фицрой получава разрешение да издава предупреждения за бури, които предстоят в рамките на 24 часа. Той прави това, използвайки новата и главозамайваща за това време технология на електрическия телеграф. Събира данни от местните брегови ивици и успява да предотврати редица инциденти. Адмиралът решава, че след като така или иначе събира данни за времето, би могъл да препраща заключенията си към пресата. По този начин стигаме до първата публикувана прогноза за времето във вестник The Times през 1861. Форматът бързо набира популярност и скоро не само рибари и мореплаватели осъзнават ползите. 

Разбира се, както почти всеки новатор, Робърт Фицрой неведнъж среща критика и присмех. Той обаче не се отказва и с постоянство и упоритост успява да докаже, че прогнозата за времето е не само възможна, но и жизнено важна за човечеството. 

Дали април ще ни носи бури или слънце разберете на vremetodnes.bg

Предишни: