Назад
...

04.05.2022

Аномалии на времето: Торнадо F5 x 2

Наближава сезонът, който ни носи не само по-топло време, но понякога и доста силни бури. Чудесен момент да споделим с вас една нова поредица, част от ВреметоВчера – Аномалии на времето. Днес ще ви разкажем за едно невероятно събитие от далечната 1974, когато две (!) торнада от категория F5/EF5 връхлитат едно и също населено място. Освен това, ще си припомним какво е торнадо и по-конкретно – торнадо от категория F5/EF5.

Торнадо е най-яростната буря в природата. Образува се изключително бързо, по време на мощни гръмотевични бури, като обикновено е придружено от силна градушка. В най-екстремните ситуации скоростта на завихрения вятър достига 480 км/ч, а пътят, който може да измине едно торнадо, е до 100 км. Преди торнадото да се спусне към земята е възможно вятърът да спре, а въздухът да затихне изцяло – затишие пред буря 🌪️

Силата и интензитета на едно торнадо се измерват основно чрез скалата на Фуджита, откъдето идва и съкращението F/EF (EF означава Enhanced Fujita или подобрена скала на Фуджита). Отделните степени на тази скала се определят спрямо нанесените от смерча поражения и затова водни смерчове не се категоризират с този метод. Оценката за едно торнадо се прави след неговото преминаване! Щетите, които торнадо от степен F5/EF5 е способно да нанесе, са катастрофални – къщи биват изтръгнати от основите си, а дори небостъргачи и други тежки стоманено-бетонни конструкции могат да бъдат сериозно деформирани. Такива бури се случват изключително рядко, с честота 0.3%. 

Всички сме виждали кадри от опустошителни торнада в САЩ, обикновено в областите Тексас, Канзас, Флорида и Оклахома. Но феноменът торнадо се наблюдава в абсолютно всички континенти, с изключение на Антарктида. Някои от най-разрушителните официално признати случаи на торнадо са например торнадото от 1764 и това от 1800 в областите Мекленбург-Предна Померания и Саксония, Германия – и двете бури са били със сила F5/EF5. През 1930 и 1984, в Италия и Съветска Русия, също са наблюдавани изключително силни торнада, официално считани за F5/EF5. 

Както споменахме в началото, през 1974 се случва нещо нечувано. В рамките на по-малко от два часа, две торнада с огромни размери и сила F5/EF5 помитат градчето Танър, Алабама. За съжаление има немалко жертви, а почти трагикомична е историята на човек, който бива ранен по време на първото торнадо. В последствие е откаран в близката църква, която малко по-късно е ударена от второто торнадо.

Има ли торнадо в България? През последните 20 години на територията на България са регистрирани над 60 случая на торнадо и водни смерчове, с тенденция за зачестяване. Годишната честота е средно 3.6, а най-често се срещат в планинските части, но понякога и над равнините, предимно в следобедните часове. София-град, Разград и Пловдив са местата, където са наблюдавани най-много смерчове. От гледна точка на сила, почти всички случаи са между F1 и F2, като торнадо със сила над F3 не е било регистрирано в България.

Вероятността да ви застигне торнадо е ниска, но все пак, добре е да бъдем внимателни през пролетните и летни месеци на годината, особено когато се придвижваме в райони, където трудно можем да потърсим убежище от буря. Бъдете подготвени и следете прогнозата за времето на ВреметоДнес: vremetodnes.bg

Предишни: