Назад
...

07.06.2022

Даниел Фаренхайт

Тази седмица очакваме температури от над 80 градуса… по Фаренхайт 😉

Когато говорим за градуси, обикновено използваме скалата на Андерс Целзий, за когото вече сме ви разказвали. Днес ще обърнем внимание на неговия колега учен, съвременник и контрапункт по смисъла на температурното измерване – немският физик и инженер Даниел Фаренхайт.

Роден през 1686, Фаренхайт губи родителите си в ранна възраст и е принуден да намира начини да печели пари и да оцелява. Получава търговско обучение и по-късно става търговец в Амстердам. Свободното си време посвещава на интересите си към естествените науки и експериментите. Освен това пътува често и в крайна сметка се установява в Хага, където работи като стъклодухач (или гафер). Така по естествен начин стига до двете изобретения, с които е известен и до днес.

Едното, разбира се, е температурната му скала, която се използва в САЩ, Либерия, Бахамите и някои островни държави, които са били британски колонии в миналото. Иначе казано, близо 342 милиона души, което e под 3% от популацията на целия свят. При скалата на Фаренхайт температурата на замръзване на водата е 32 градуса, а тази на кипене – 212.

Другото изобретение (или по-точно изобретения) на немския учен е алкохолният термометър (1709) и няколко години по-късно – живачният термометър (1714). Живачният термометър е известен с изключително високата си точност на измерване и много лекари все още го предпочитат пред модерните дигитални термометри, но поради опасността на самия живак, такива термометри вече не се предлагат в аптеките. Всъщност, температурната си скала Фаренхайт създава поради нуждата да измерва показанията на термометрите си, които от 1710 до началото на електронната ера се славят като едни от най-прецизните.

За да не ви объркваме излишно, прогнозите на ВреметоДнес са в Целзий. Вижте какво време ни очаква на vremetodnes.bg

Предишни: