Назад
...

08.05.2024

Етнографски комплекс "Дамасцена"

Здравейте, приятели!

Днес ви отвеждаме на едно вълшебно пътуване в сърцето на Долината на Розите – до Етнографския комплекс "Дамасцена", който представлява уникално съчетание от култура, традиции и магията на розите. Разположен по пътя за Павел баня, на 90 км от Пловдив и на 200 км от София, този културен оазис е идеална дестинация за всеки турист.

Основан през 1991 година, "Дамасцена" е не само пътеводител в историята на розовата дестилация, но и абсолютен лидер в производството на ценно розово масло. От малко семейно начинание, комплексът се превръща в изключителна атракция, която включва етнографски музей, културен център, розова градина, ресторант, открит басейн и, разбира се, розоварна, където посетителите могат да проследят отблизо технологията на розоварене. Тук ще откриете и старинната инсталация за варене на розово масло, наречена „гюлпана” (от тур. дума „гюлпане” – розова къща), която навремето се е строяла в близост до течаща вода. А пък във фоайето на Тракийския културен център можете да видите копие на Панагюрското златно съкровище, което се състои от девет златни предмета, като най-големият от тях е амфора-ритон с приблизително тегло 1,7 кг.

Амфитеатър “Дамасцена“ е създаден, за да отразява богатата култура и история на нашите земи от преди 681 г. и да се превърне в основна сцена на културния живот в Долината на розите и тракийските царе. Съоръжението е първият построен амфитеатър у нас от 2000 години насам.

Парковете на комплекса са идеалното място, където посетителите могат да се насладят на богатата флора от над 150 различни вида декоративни и маслодайни рози. А в биопарка може да се наблюдават елени лопатари, сърни, муфлони, диви кози, глигани, понита, пауни и други животни в тяхната естествена среда. Единствено в комплекс „Дамасцена“ ще видите и езеро с риба веслонос, както и свободно движещи се бели и черни лебеди.

В кулинарната част на комплекса гостите могат да се потопят в изкушенията на розовите есенции под формата на едно уникално кулинарно пътешествие, съчетано с българските традиции. Тук може да се опитат произведения като розово сладко, розов мед, гюлова ракия, а като запазена марка си остават домашно приготвените десерти с нотките аромат на розовия цвят.

Като заключение можем да кажем, че етнографският комплекс "Дамасцена" не е просто поредната туристическа дестинация – това е вратата към древната история на българската роза и магията на нейното безценно масло. Комплексът попада сред задължителните места за посещение за всеки, който иска да се потопи отново в народните традиции и обичаи.

А ето и какво ще бъде времето там: гр. Павел Баня

Предишни: