Назад
...

04.04.2022

Еванджелиста Торичели и Живачния Барометър

Миналата седмица ви разказахме малко за Галилео Галилей и неговия принос за развитието на метеорологията 🙂. Днес споделяме с вас една малка част от историята на неговия известен ученик Еванджелиста Торичели.

Торичели е физик и математик, роден в началото на 17 в. в Рим. С какво е известен Торичели и защо приносът му за метеорологията е толкова важен? 

Италианският учен е направил много за развитието на физиката и математиката. Едва ли бихме могли да ви разкажем дори за малка част от приноса му в рамките на тази публикация. Все пак, ето две от най-съществените му постижения, които имат пряко отражение върху метеорологията:

Живачният барометър – трудът на Торичели поражда първите спекулации относно атмосферното налягане и в следствие на това създава живачния барометър (от гръцката дума "барос", означаваща тегло). Вдъхновен от предположение на Галилей, Торичели пълни стъклена туба с дължина 1.2 м. с живак и я поставя наобратно върху чиния. След това наблюдава, че част от живака остава в тубата и не изтича навън, а пространството в тубата над живака е вакуум. Италианският учен е първият човек, създал постоянен вакуум. След множество наблюдения той заключава, че ежедневните промени в нивото на живака са предизвикани от промените в атмосферното налягане. Това откритие от своя страна изиграва ключова роля в прогнозирането на времето. Днес знаем, че когато система с ниско налягане се придвижи в даден район, това обикновено води до образуване на облаци, вятър и валежи. Системи с високо атмосферно налягане пък обикновено водят до ясно, спокойно време. 

Образуването на вятър – Торичели дава първото научно описание за появата на вятър. Според него вятър се образува тогава, когато е налична разлика в атмосферното налягане и съответно плътността на въздуха между два региона на Земята.

Какво ще бъде атмосферното налягане през следващите няколко дни и дали да очакваме ураган или да се приготвим за излет сред природата – можете да проверите на vremetodnes.bg

Снимка източник: chemistryworld.com

Предишни: