Назад
...

14.11.2022

Големия лондонски смог от 1952

Въпреки че се радвахме на слънчева и топла есен, дойде времето на добре познатите ни мъгли и техният зловреден роднина - смогът. Особено в котловинните райони и низините. В тази връзка, днес споделяме с вас историята на Големия лондонски смог. Това е събитие от далечната 1952, когато английската столица бива покрита от смъртоноснен смог в продължение на 5 дни - между 5-и и 9-и декември. Последиците са трагични и водят до смъртта на 12 000 граждани, но също така са причина да бъдат взети първите мерки в посока опазване на околната среда и въздуха, като например Закона за чистия въздух от 1956 (Clean Air Act).

Пешеходец с факла, проправящ си път в гъстия и непрогледен смог

Феноменът "лондонска мъгла" е бил известен на местното население много преди екологичната криза от 50-те години на 20-и век. Известни с жълтеникавия си цвят и наричани още "грахови супи", тези мъгли се превръщат в отличителен белег на Лондон още през 19-ти век и са често описвани в увлекателните романи и разкази на Сър Артър Конан Дойл и Чарлз Дикенс. Замърсената мъгла обаче, е проблем, за който се говори още 600 години по-рано. Причината за това е горенето на въглища, а положението се влошавало все повече с разрастването на града. През 16-ти век, крал Джеймс I се опитва да наложи законови мерки, целящи да ограничат изгарянето на въглища, но без особен успех. Гражданите започват да се оплакват все повече, а нещата се влошават с бурната индустриализация, която започва в края на 17-ти век.

Какво е било усещането да си в Лондон по време на тежък смог. Кадрите са предоставени от Guardian News.

Какво всъщност представлява смогът? Това е явление, при което водни изпарения се свързват с твърди частици, попаднали в атмосферата, вследствие на горенето на въглища от фабрики и домакинства (в днешно време за смог допринасят и автомобили, камиони, кораби, самолети, нефтени рафинерии и др.) Резултатът е образуването на тъмни, гъсти облаци и мъгла, които пречат на видимостта и вредят на здравето ни. Всъщност, произходът на думата идва от комбинация на думите smoke (дим) и fog (мъгла) smog. За първи път терминът е споменат по време на публичен конгрес за здравето в Лондон през 1905 от д-р Анри Антоан дьо Вьо. 

Големия смог от 1952 е резултат от твърде лошо стечение на обстоятелствата. Индустриалното замърсяване и димът от изгорели въглища, използвани за отопляване на домакинствата, както и период на високо атмосферно налягане и гъста мъгла, в комбинация със силен антициклон, създават условия за температурна инверсия. Студеният въздушен слой, носещ в себе си замърсяването, е заключен под топлия слой. Всички тези фактори създават безпрецедентна обстановка с непрогледна, гъста и отровна мъгла. Лондон е тотално парализиран в продължение на няколко дни.

Полицай се опитва да регулира движението, което на моменти е напълно парализирано

Единственият транспорт, който функционира нормално, е метрото. Шофьори често просто оставяли автомобилите си на улицата. Граждани със здравословни оплаквания е трябвало сами да стигат до болниците, тъй като линейките не са можели да се движат поради тоталната липса на видимост. Ситуацията на места e толкова усложнена, че хората не могат да видят собствените си крака и ръце. Отменени са всякакви събития на закрито, тъй като смогът прониква и в затворени помещения. 

Една от по-красивите фотографии, запазени от тези дни. 

Приетият през 1956 Закон за чистия въздух определя райони без пушек из целия град, забранява горенето на въглища в домашни условия и го ограничава в индустриалните пещи. Освен това държавата предлага субсидии на жителите, за да им осигури възможност да отопляват домовете си с други енергийни източници, като природен газ или електричество. Този акт се счита за един от фундаменталните за опазването на околната среда и екологията и е последван от редица други. 

Следете за мъгли на vremetodnes.bg и се възползвайте от всеки слънчев ден!

Предишни: