Назад
...

21.01.2022

Какво или по-точно кой е Целзий?

Едва ли има човек по нашите географски ширини, който не познава единицата за измерване на температура градус по Целзий. Но откъде идва нейното название? 

Скалата на Целзий всъщност носи името на нейния създател – шведския астроном, физик и математик Андерс Целзий, роден на 27–ми ноември 1701 и основател на най-старата астрономическа обсерватория в Швеция – тази в гр. Упсала. Андерс прекарва голяма част от живота си в наблюдение и изучаване на метеорологични явления и в частност северното сияние (Aurora Borealis). През 1742 предлага пред Шведската Академия на Науките своята версия на най–използваната днес температурна скала. По това време вече съществуват най–различни термометри с различни температурни скали, но Целзий е може би първият учен, който осъзнава нуждата от единна международна система за измерване на температурата.

Любопитно е да отбележим, че в първоначалния си вид, скалата е считала 0 °C за точка на кипене на водата, а 100 °C за точка на замръзване – точно обратното на модерната скала. След смъртта на Андерс Целзий, Карл Линей, известен още с полагането на основите на таксономията и един от бащите на екологията (на когото дължим и понятието Homo Sapiens) обръща полюсите на Целзиевата скала. Предполага се, че тази промяна е отчасти свързана и с натиск от страна на шведския производител на термометри Даниел Екстрьом. 

През годините, Целзиевата скала претърпява и други промени, като една от тях е включването на отрицателни стойности – вариантът на Андерс Целзий е по–опростен и базиран на две фиксирани стойности – 0 °C и 100 °C. Официалното именуване на скалата се случва през 1948, в чест на Андерс Целзий. По международно съгласие, от 1954 насам единицата градус Целзий и температурната скала Целзий са дефинирани от стойността на абсолютната нула по Келвин (-273.15 °C) и тройната точка на водата (тройната точка е правило за равновесие на три фази в една еднокомпонентна система).

За да бъдете спокойни и в крак с времето, вижте прогнозата на https://vremetodnes.bg/ 

Снимка източник: DKfindout

Предишни: