Назад
...

30.11.2022

Картината днес – есенни цветове

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Картината "Жътвар" на ненадминатия Владимир Димитров – Майстора ни напомня за думите на друг велик българин – Елин Пелин: "Усилна жътва кипи из равното Софийско поле. От край до край, докъде ти око види, се люлеят златни ниви и морни работници се мяркат там от тъмни зори." Ако искате да се потопите в разказите на Елин Пелин, предлагаме ви да посетите родното място на "певеца на българското село" – Байлово.

Владимир Димитров – Майстора, Жътвар

Отиващото си лято поражда меланхолично настроение в много хора. Но за нас настъпващата есен е свързана с игра на цветове, светлина и шумолене на падащи листа. Усещане, прекрасно пресъздадено в този пейзаж от Пол Гоген.

Paul Gauguin, By the Stream, Autumn, 1885

Есента е сред любимите ни сезони за разходка сред природата – прохладни температури, спокойствие и красота от цветове! Пиер-Огюст Реноар е успял да улови магията на сезона в района на Фонтенбло, Франция.

Pierre-Auguste Renoir, The Painter Jules Le Coeur Walking His Dogs in the Forest of Fontainebleau, 1866, Museu de Arte Assis Chateaubriand (MAC), Campina Grande, Brazil

Есента настъпва, птиците отлитат на юг, а на нас ни остава да се наслаждаваме на играта на цветовете и залязващото слънце. Кога да очаквате безоблачно време, да се разходите сред природата, да приседнете и да се насладите на залеза? Проверете на vremetodnes.bg

John Constable, Autumn Sunset

Есенни листа понесени от вятъра и посипващи земята с пъстър килим навяват мисли за отминаващата година и преходността на сезоните. Какво ще е времето през предстоящия сезон проверете на vremetodnes.bg.

Alma Woodsey Thomas, Autumn Leaves Fluttering in the Breeze, 1973


Есента е символ на играта на природата с цветове, пресъздадени прекрасно в картината на майката на американския модернизъм – Джорджия О’Киф. Пожелаваме ви топла есенна наслада.

Georgia O'Keeffe, Autumn Leaves – Lake George, N.Y., 1924

Потопете се в есенната приказка, разходете се сред природата и се насладете на променящите се ежедневно цветове.

John Atkinson Grimshaw, Evening Glow

 

Първият сняг винаги е събитие, което поражда най-различни чувства във всеки един от нас. А картината на Василий Поленов ни показва, че и преди 100 години хората са се вълнували от темата.

Vasily Polenov, First Snow, 1891

Предишни: