Назад
...

01.08.2023

Картината днес – летни пейзажи

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Лято е, време да стегнем багажа и да потеглим на път към дългоочакваната почивка. А какво време ви очаква във вашата дестинация – проверете на vremetodnes.bg, независимо дали сте се отправили към някоя планинска хижа, див плаж или извън страната!

John Constable, Hampstead Heath with a Rainbow, 1836

Талантът на Винсент ван Гог да улавя светлина, движение, живот в своите творби и да пренесе въображението ни в топлия летен ден ни оставят безмълвни. Потапяме се в играта на цветове, както в морската шир

Vincent van Gogh, Olive Grove - Pale Blue Sky , 1889

"Не е измислица морето и щастието съществува!" Всяка година настъпващото лято ни напомня за тези думи на Христо Фотев, които ни изпълват с трепетно очакване. Какво ще е времето по морето, можете да проверите на vremetodnes.bg

Albert Julius Olsson, Summer Sea, Newquay, Cornwall, 1920

Момчето, което говори с морето
на някакъв странен език,
аз ли бях тогава?
Ти, мое наследство от светлото детство -
сърдечно и вечно море,
всичко отминава.

Недялко Йорданов

Gustave Courbet, The Beach at Palavas, 1854, Musée Fabre, Montpellier, France

Пасторален пейзаж, който навява детски спомени - дни, прекарани на село и задаващата се зад хоризонта лятна буря. Кога да очаквате летни дъждове, можете да проверите на vremetodnes.bg.

Isaac Levitan, Before the Thunderstorm, 1879

Предишни: