Назад
...

07.09.2022

Картината днес – лятно настроение

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Да създадеш букет за любим човек - един от най-красивите жестове. Нека тази картина от Вик Мюниц ви вдъхнови да зарадвате някой близък на сърцето ви. Вижте кога ще е най-подходящото време да се разходите и да съберете цветя - vremetodnes.bg

Vik Muniz, Picking Flowers in a Field, after Mary Cassatt (Pictures of Magazine 2), 2012

Зеленото покри земята, дърветата, гората и планината, докато се отразява и оглежда във водата. Точно както на картината на Виктор Борисов-Мусатов. Приказна сцена, която ни вдъхновява за разходка сред природата.

Victor Borisov-Musatov, Spring Scene 

„Не е измислица морето и щастието съществува“ е казал Христо Фотев, а Paul Gauguin е уловил прекрасните нюанси на момента, за който си мечтаем цяла година. А вие планирахте ли почивка на морето?

Paul Gauguin, View of the beach at Bellangenai, 1889

Цветовете на залязващото Слънце, отразени в необятното синьо на морската шир – гледка, която всеки път ни оставя без думи. Без идея за време. Присъстващи. Наслаждаващи се.

Gustave Courbet, The Beach, Sunset, 1867

Summertime е името на картината на Mary Cassatt, а цветовете ѝ не могат да не ни подсетят за прочутата песен на Ella Fitzgerald – „summertime and the livin' is easy“.

Mary Cassatt, Summertime, 1894, Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, AR, US

Лятна поляна, Слънцето грее, дърветата хвърлят сянка, мирише на избуяла трева, а усещането е на сливане с красотата на природата. Картината на David Burliuk ни вдъхнови да излезем на разходка до някоя планинска поляна.

David Burliuk, Summer meadow

Лято е, време да стегнем багажа и да потеглим на път към дългоочакваната почивка. А какво време ви очаква във вашата дестинация – проверете на vremetodnes.bg, независимо дали сте се отправили към някоя планинска хижа, див плаж или извън страната!

William Shayer, A Rest by the Roadside

Предишни: