Назад
...

29.04.2024

Картината днес – с дъх на пролет

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Чували ли сте за течението в китайската живопис, което носи името "хуа няо хуа"? Или просто "цвете и птица". Според традицията, цветята и птиците могат да бъдат свързани с почти всички мисли и чувства на човека, а този тип живопис се смята за едно от съкровищата на китайската култура. Имате влечение към Далечния Изток и обмисляте пътуване натам? На vremetodnes.bg можете да видите каква е прогнозата за времето. Дори в Китай.

Emperor Huizong, Pigeon on a Peach Branch, 1108

Гюстав Курбе е известен сред мнозина със своите автопортретите, но тук можем да се насладим и на таланта му в натюрморта. Цъфтящите ябълкови клонки са една от магиите на пролетта и художникът умело я е пресъздал.

Gustave Courbet, Branch of apple blossoms, 1871, Musée d'Orsay, Paris, France

Красотата на цъфтящите черешови дръвчета ни носи топлина, усещане за нов живот и чувство на лекота и свобода. Пролетта настъпва със своята игра на цветове и аромати. А кога времето ще бъде подходящо да им се насладите? Можете да проверите на vremetodnes.bg.

Victor Borisov-Musatov, Cherry Trees in Blossom, 1901

Утро. Слънцето току-що е изгряло. Първите цветя за пролетта се разтварят, за да приемат слънчевите лъчи. Земята се окъпва в багри и аромати. Усещане, пресъздадено в картината на Пол Гоген "Първите цветя".

Paul Gauguin, The first flowers, 1888

Отново сме запленени от Винсент Ван Гог и неговата магическа способност да ни пренесе насред улици с цъфнали кестени из френските градчета. А какво ще е времето в тези градчета, можете да проверите на vremetodnes.bg.

Vincent van Gogh, Chestnut Trees in Blossom, 1890

Предишни: