Назад
...

05.06.2022

Картината Днес – пролетно пробуждане

Да се наслаждаваш на смяната на сезоните и преливащите цветове, да улавяш красотата на природата, да си с отворени сетива за настоящия момент – това са миговете, които изпълват живота с вълшебство.

Рубриката Картината Днес е посветена на художниците, които през вековете са уловили и пресъздали красотата на заобикалящата ни среда.

Белите върхове на планините, примесени със зелените поляни и спускащите се през облаците слънчеви лъчи – прекрасен контраст, който можете да уловите по това време на годината. Както го е направил Албърт Бирщат в своята картина. Вижте кога условията ще са най-подходящи за излет и разходка в планината, независимо към коя хижа решите да поемете – vremetodnes.bg

Albert Bierstadt, Among the Sierra Nevada Mountains, California, 1868

Ян Слуйтерс великолепно улавя преобладаващите краски на прехода от зима към пролет – студените сини и бели тонове се примесват със зеленото и жълтото на задаващото се по-топло време.

Jan Sluyters, Sunrise, 1910

„Един ден през март“ от Робърт Спенсър ни навява усещане за затоплящо се време, когато хората запретват ръкави и се подготвят да посрещнат пролетта. А вие усещате ли вече наближаващата пролет?

Robert Spencer, A Day in March, 1918

Залезите са едни от най-запленяващите събития, на които можем да се насладим ежедневно, както е на картината от Алберт Еделфелт.

Albert Edelfelt, Kaukola Ridge at Sunset, 1890

Цъфтежът на плодните дръвчета отново облече природата в бяло, което у нас се преплита с червеното на мартеничките. А вие окичихте ли вече с мартенички някое клонче, като тези от картината Branches with Almond Blossom на Винсент ван Гог?

Vincent van Gogh, Branches with Almond Blossom, 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam, Netherlands

Представете си, че се разхождате в Монмартър под нежните капки на пролетния дъжд. А сега усетете чувството, което носи прекрасната картина Boulevard Montmartre Spring Rain на Камий Писаро. Пренесохте ли се в Париж? Ние да!

Camille Pissarro, Boulevard Montmartre Spring Rain, 1897

Пролетта ни навява мисли за движение, свобода и прегръдката на природата. Пренася ни в градчета като Vétheuil на брега на река Сена, един оазис недалеч от Париж, уловен в цялата му прелест от четката на Клод Моне. А къде е вашият оазис сред природата?

Claude Monet, The Garden at Vetheuil, 1881, Private Collection

Непосредствено след пролетния дъжд - любимото ни време да съзерцаваме красивите цветове, които природата твори по това време на годината.

Stefan Luchian, After Rain

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Нека светлината на знанието озарява живота ви, както майското слънце озарява красивата ни земя.

Jan Matejko, Cyril and Methodius 

Предишни: