Назад
...

11.07.2024

РазходкатаДнес: Каменни гъби

Каменните гъби, известни още като “Мантар кая”, са уникален природен феномен, който привлича туристите или просто пътуващите в региона на Източните Родопи. Намират се в близост до село Бели пласт, на пътя между Хасково и Кърджали. Тези уникални природни формирования са обявени за природна забележителност през 1974 г. и оттогава са  със защитен статут. Неслучайно това е и една от най-посещаваните забележителности в района. Достъпът до нея е напълно свободен, като няма входни такси и работно време, а маршрутът е достатъчно лек дори и за децата.

Разположени върху площ от около 3 хектара, тези високи скални образувания, чиято форма наподобява естествени гъби с височина 2,5-3 метра и диаметър на шапките до 2,5 метра, са разпръснати произволно. 

Процесът на формиране на Каменните гъби е започнал през палеогена, преди приблизително 20 милиона години, в резултат на подводна вулканична дейност, когато мястото е било дъно на море. Постепенно морето започнало да се оттегля, давайки път на ерозията, която с помощта на вятъра, дъжда и слънцето е оформила тези странни образувания. Те се състоят от риолитови вулканични туфи като “пънчетата” на гъбите съдържат розовия на цвят минерал клиноптилолит, който е по-мек и съответно е в по-напреднала степен на ерозия, а “шапките” съдържат зеленикави манганови примеси, което ги прави по-твърди и съответно по-слабо податливи на ерозия.

Местните хора вярват, че Каменните гъби могат да лекуват различни заболявания и болести, благодарение на съдържащите се в тях минерали. Един от тях е зеолитът, който е известен със своите пречистващи свойства, за който се смята, че има лечебни качества. 

Както повечето природни феномени у нас и Каменните гъби си имат своята легенда, която свързва появата им с нападнати от разбойници дъщери на местен въглищар, живял в Перперикон. 

Освен причудливите скални форми, които са изключително привлекателни за всеки турист, местността е дом и на няколко редки видове птици, сред които орел змияр, египетски лешояд и червенокръста лястовица.

В региона има и много други забележителности, които могат да бъдат посетени като Перперикон, скално-култовия комплекс и крепост Хасара, “Каменната сватба” край село Зимзелен, Юмрук скала, както и Скалният прозорец, намиращ се само на 750 метра от Каменните гъби, обявен също за защитен обект.

Ако сте решили да пътувате из Източните Родопи, то наистина си заслужава да не пропускате този красив природен феномен, а обиколката и уникалните снимки, които ще си направите там, ще ви отнемат не повече от час.

Предишни: