Назад
...

23.02.2022

Кратка история на метеорологията – Древност

Какво ще бъде времето днес, утре, след няколко дни? Задаваме си този въпрос почти всеки ден, но ние далеч не сме първите, които се вълнуват от прогнозата. Още от дълбока древност хората се интересуват от текущото и най-вече от предстоящото време. Защото от това са зависили техният поминък и тяхното оцеляване. Нашите предци постепенно са се научили да разчитат знаците около тях – вятър, слънце, предстоящи опасности като бури, наводнения, пожари. Научили се да живеят спрямо местния климат и да се подготвят за сезоните. Представяме ви една съвсем кратка история на науката метеорология, която ще разделим в две части – древност и модерно време.

  • Началото на метеорологията може да бъде проследена 3000 години пр.н.е. в древна Индия. Текстовете, наречени упанишади, разглеждат формирането на облаци, валежите и сезонните цикли, причинени от въртенето на Земята около Слънцето.
  • 600 пр. Хр. – Талес от Милет може да бъде сочен за първия гръцки метеоролог. Предполага се, че е направил първата прогноза за реколта.
  • 400 пр. Хр. - Хипократ пише труд на име "За въздуха, водите и местата". Има сведения, че по същото време Демокрит е предсказал промени във времето и е използвал това си умение, за да убеди хората, че може да предсказва и други събития.
  • За термина метеорология говори първи самият Аристотел около 340 – 350 пр. Хр. Тогава той написва книгата "Метеорологика", която е представлявала събирателен труд на тема "науки за Земята", включително обобщените до момента метеорологични познания.
  • По същото време философът Теофраст публикува "Знаците на времето" – това е първата книга с метеорологични прогнози в Европа!

Какво ще бъде времето е вълнувало предците ни още преди хиляди години. А какво ще бъде то днес и в следващите няколко дни проверете тук vremetodnes.bg

Изображение: Платон и Аристотел в "Атинската школа" на Рафаел

Предишни: