Назад
...

21.03.2022

Кратка история на метеорологията – Термометърът на Галилей

Знаете ли каква е връзката между Галилео Галилей и термометъра? Днес ще продължим да разглеждаме историята на метеорологията, като ви разкажем за термоскопа – дядото на модерния термометър.

През 1607 Галилей създава термоскопа – красива, но сложна и невинаги точна конструкция от цилиндричен стъклен цилиндър, съдържащ  прозрачна течност (обикновено вода, смесена с етанол). Цилиндърът бил пълен с колбички с цветна течност, които плавали със закачени към тях тежести. На всяка една тежест били гравирани цифри за градусите и когато външната температура се меняла, колбичките променяли своята позиция в цилиндъра, като накрая оставала само една на върха. Как се случвало това?

Всяка една от колбите била калибрирана така, че да има различна плътност (но много близка до тази на течността в цилиндъра), която от своя страна се определя от две величини – количеството на цветната течност и теглото на закачената под нея тежест. Колкото по-висока ставала температурата на течността в цилиндъра, толкова по-ниска ставала нейната плътност. Това позволявало да плават само тези колби, чиято собствена плътност била много близка или равна на тази на течността в цилиндъра. Колбите с по-висока плътност потъвали. Накрая оставала една колба, която плавала на върха на цилиндъра и тежестта, закачена за нея, показвала реалната температура.

Бележка: съществуват противоречия в научните среди относно това кой действително е изобретил първия термоскоп. Има сведения, че такова устройство е създадено от няколко различни учени, независими един от друг и по различно време. 

Не забравяйте да проверите точната температура на Времето Днес, където НЕ използваме термоскопи: vremetodnes.bg

Предишни: