Назад
...

15.02.2022

Най–високата температура, измерена някога...

Наскоро ви разказахме за най–ниската температура, измервана някога. Решихме, че е време да се стоплим малко, но дали няма да е прекалено? 

Днес ще разгледаме друг температурен рекорд, а именно – най-високата температура, измервана на повърхността на Земята. Отново имаме интересна ситуация, тъй като в продължение на 90 години този рекорд държи Либия, където на 13 септември 1922 в Ал Азизия са отчетени 58,2 °C. Този рекорд е обявен за невалиден през 2012, в следствие на проучване от страна на Световната Метеорологична Организация. Една от причините е, че температурата е отчетена над асфалтова настилка, което може да промени стойността с до 7 °C.

Настоящият температурен рекорд всъщност е записан 9 години по–рано във Фърнес Крийк, Долината на Смъртта, Калифорния. На 10 юли 1913 там са измерени 56,7 °C. Тази част от долината е характерна с това, че се намира на близо 90 метра под морското равнище и това спомага за струпването на много горещ въздух. Освен това се радва на едва 3–4 мм валежи годишно. 

Тази местност обаче е известна не само с екстремните си температури (които, впрочем, падат до -10 °C през зимата, създавайки огромна годишна температурна амплитуда). Тук можете да посетите и:

  • Известното пресъхнало солено езеро Бедуотър, което прилича на покрито със сняг, блестящо поле.
  • Пясъчните дюни, където са заснети сцени от Star Wars.
  • Забриски Пойнт – някогашно езеро, което пресъхва и на негово място сега се срещат особено интересни образувания с различни цветове и форми, наподобяващи планини (можете да гледате и известния филм на Микеланджело Антониони "Забриски Пойнт").
  • Дяволското игрище за голф – част от долината, състояща се от засъхнала тиня, която е във формата на много остри шипове, покрити с кристализирана сол. Името на това място идва от вярването на някои хора, че само Дяволът би харесал подобно място.

Други забележителности в този район включват вулканичния кратер Убехебе, Пистовия плаж (където огромни 300–килограмови камъни се придвижват мистериозно сами по повърхността), Мозаечния каньон и връх Данте (1700 м.).

Скоро не се очертава да вадим летните дрехи, но за всеки случай следете прогнозата на https://vremetodnes.bg/ 

Предишни: