Назад
...

27.06.2022

НЕ Е НЛО! Кратка история на метеорологичните балони

Птица? Самолет? НЛО?! Спокойно, става дума за метеорологичен балон 😛 Днес ще ви споделим кратка история и любопитни факти за тези интересни летящи устройства.

Първият метеорологичен балон полита в небето над Франция през 1892. За негови създатели се считат Густав Ермит, племенник на Шарл Ермит, един от бащите на модерния математически анализ, и неговият колега Жорж Безансон. Устройствата, които носи на борда си, измерват атмосферно налягане, температура и влажност. Тези големи балони били пълнени с газ и оставали отворени в долната си част, подобно на балоните с горещ въздух. Когато температурите вечер падали, газовете се охлаждали и балоните спадали и се с спускали към повърхността. За разлика от модерните устройства, старите метео балони трябвало да бъдат събирани, за да се извлече и запише информацията от тях.

Основната концепция на устройството обаче не се е променила съществено за последните 130 години, като изключим подобрения в използваните материали и способи за събиране на данни. Метеорологичните балони днес, също както и в самото начало, използват газ (хелий или водород), с помощта на който се издигат на определена надморска височина. Те остават там, за да предават данни, снижават се или се пръсват, освобождавайки предавателните устройства, които се понасят надолу към Земята, носени от парашути. Основна разлика е възможността за предаване на данни дистанционно и в реално време при модерните балони, както и липсата на какъвто и да било контрол върху полета над тези от миналото (понякога се случвало да се носят стотици километри, което правело събирането на данните от тях трудно или невъзможно).

Любопитен факт е, че метеорологичните балони при излитането си изглеждат малки и меки/нестабилни. Когато обаче достигнат достатъчна надморска височина, те се издуват, втвърдяват и понякога могат да достигнат размерите на малка къща! Днес близо 900 метеорологични балона политат всеки ден и предават данните си през 2 секдуни. Модерните балони понякога прекарват седмици в атмосферата.

Прогнозата на vremetodnes.bg е точна и сигурна, защото черпи данните си от швейцарската метеорологична компания meteoblue и се обновява в реално време. Вижте какво време ни очаква и бъдете винаги подготвени!

Предишни: