Назад
...

25.03.2024

Равда - малък очарователен пристан

Легенда от миналото, предавана от уста на устa, разказва за голямата любов на морския цар Нептун към красивата девойка Равдалина, която живеела по тези земи. Равдалина обаче отхвърлила любовта на Нептун и това разгневило Царя на морето до неузнаваемост. С необуздан гняв тогава, той изпратил огромни вълни към селото, превръщайки ги в неудържима водна стихия. Вълните бурно и яростно се разбивали в бреговете и това било съзряно от останалите богове. Те успяли да умилостивят и укротят вълните, които обаче след погрома оставили многобройни малки заливи.

Един от многото скътани малки плажове

В наши дни плажът на Равда е разделен на две части сред множеството плажни заливи, които продължават чак до Несебър. От Южния плаж се открива красива гледка към рибарските хижи, където с изгрева на слънцето, рибарите хвърлят мрежите си в морето в очакване на богат улов. Морският бриз се усеща навсякъде като лек, ефирен полъх, дори когато времето е тихо, а морето спокойно.

Тиха беседка в близост до южния плаж

Отивайки към Несебър, Равда е възхитителна с китните си семейни хотелчета, разположени до плажната ивица на морския бряг. Те се открояват с поддържани зелени площи със свежи цветя, чисти басейни в различни форми и шезлонги край тях. Плажът с равни редици от чадъри е в непосредствена близост и се чува шумът на вълните. Изгледът, който се открива впечатлява с красота, безкрайна синева и модерни комплекси с хотели за гости.

Южен плаж, Равда

Вечер уличките на Равда стават шумни и оживени. От гостоприемните ресторантчета и бистра се носи аромат на прясно приготвена риба и кулинарни вкусотии, които изкушават гостите да ги посетят.Чува се приятна музика, а в някои от заведенията, може да се насладим на жива музика.

В центъра на Равда е площадът с административната сграда на кметството, пейки за отмора, малко фонтанче пред тях и чешмичка със студена питейна вода. Там са и централните спирки на автобусите, свързващи курортното селце с Несебър, Поморие и Бургас.

Шезлонг с гледка

Срещу сградата на кметството е църковният храм "Света Параскева" сред двор, осеян с цветя и зеленина. Църквата е построена през 1884 г., през деветдесетте години на миналия век е реставрирана, а през 2008г. пред храма се изгражда арка с безвъзмездно дарение от жителите на селото.

Прелестните води на един от много плажове около Равда

Всяка година на 26 юли-денят ня Света Параскева, като покровителка на Равда, селцето празнува своя празник. На площада пред кметството се издига сцена, а вечерта Равда посреща гости и от съседните курорти с концерти грандиозно шоу под звездите. Празникът завършва със заря от фойерверки в полунощ.

Равда е очарователна и красива през всички сезони на годината. В тези ранни пролетни дни можем само да си помечтаем за слънчевото лято, когато неочаквано ще ни се прииска да попътуваме, ще погледнем прогнозата във VremetoDnes и ще грабнем раницата с банския!

Предишни: