Назад
...

04.09.2023

Разходката днес: Рилски езера

Здравейте, приятели! Страницата с прогноза за района на Рилските езера е една от най-посещаваните от сайта на vremetodnes.bg! Затова днес ви предлагаме разходка до Рила и по специално до някои от най-популярните езера, намиращи се там. А именно - Смрадливото езеро и околността Рибни езера.


Смрадливото езеро е едно от най-впечатляващите ледникови езера не само в България, но и на Балканския полуостров. Разположено е на височина от 2294 метра, има дължина около 900 метра и ширина от 260 метра. То се намира в западната част на Рила, в близост до село Рилско и Рилския манастир, които често служат като стартови точки за походи в региона.

Водата на Смрадливото езеро се снабдява основно от снеговалежите и ледниците в околността. Сезонът оказва влияние на водния обем и през по-късното лято част от водата се изпарява, разкривайки слой тиня изпод отдръпнатите му води. Напуканата тиня създава впечатляващ пустинен пейзаж, който може да бъде наблюдаван през този период.

Смрадливото езеро

Езерото е с дълбочина 24 метра и има овални очертания. То е обградено от два върха - връх Рилец и връх Кьоравица, а на север предлага красива панорама към рида Водни чал. Вдъхновяващата гледка се допълва от отражението на тези върхове в езерната повърхност.

Това е идеалното място, където можете да се насладите на уникалната природа на Рила планина и да се потопите в магията на езерото с неговите променящи се очертания в зависимост от сезона.

Съвсем близо до него се намира околността Рибни езера, която задължително трябва да посетите.

хижа "Рибни езера" от високо

Рибните езера в Рила са сред най-големите планински езера в България и представляват. Околността на Рибни езера включва Горно и Долно Рибно езеро, разположени в прекрасен циркус, обграден от върховете Кьоравица, Канарата и Йосифица.

Горното Рибно езеро се издига на 2227 метра надморска височина и има максимална дълбочина от 9 метра. От него извира река Рилска, а над него се издигат върховете Зъбците и Канарата.

Долното Рибно езеро е малко по-малко от Горното и също има максимална дълбочина от 9 метра. Тук можете да откриете малки островчета, които правят езерото още по-живописно.

Хижа "Рибни езера", разположена между тях, предлага уютно място за почивка и вкусна храна. Освен това, тя разполага и с бунгала, които предоставят възможност за нощуване.

Рибните езера са част от няколко разнообразни маршрута и могат да бъдат включени както в многодневни преходи, така и в еднодневни разходки. Лесният достъп до тях и ниската посещаемост ги правят изключително подходящи за почивните дни, където можете да се насладите на природната красота и спокойствието на планината.

А точно в Рила, времето ще бъде ето такова vremetodnes.bg

Предишни: