Назад
...

08.03.2022

Сняг

Обичате ли валежи под формата на множество ледени кристали и образуваните от тях натрупвания по земната повърхност? Те създават красива и романтична обстановка. Разбира се, говорим за любимия на всички сняг 😃  

Днес споделяме с вас някои любопитни факти за снега:

  • За да се образува сняг, във въздуха трябва да има полени или прахови частици. Много студена капка вода замръзва върху полен или прахова частица в небето и така образува леден кристал. След това водни изпарения замръзват върху първичния леден кристал, докато той се носи към земята. По този начин се образуват нови кристали, които формират шестте страни на снежинката.
  • Всички снежинки имат 6 страни (или ръце). Снежинката е създадена от замръзнала вода и има два атома водород и един кислород (H2O). Молекулите на водата са с формата на "V" и когато се напаснат и замръзнат заедно образуват хексагон (шестоъгълник). Когато нови водни молекули се добавят към снежинката, те се прикрепят равномерно и без да променят хексагоналната форма. Вместо това снежинката увеличава размера си като същевременно запазва шестте си страни. Тази структура на снега е известна на китайските учени още през II в. пр. Хр. 

  • Две еднакви снежинки няма – това вероятно повечето от нас го знаем 😉. Причината за това е винаги различния път, по който снежинките избират да се спуснат от облаците до земята. 

  • Снегът не е БЯЛ – всъщност снежинките са прозрачни, а белият цвят е резултат от пречупването на светлинните лъчи във фасетите на снежните кристали.

  • Средно 1 час е необходим на снежинката да достигне земната повърхност – тя се движи със скорост между 1.5 – 6.5 км/ч. 
  • Световният рекорд за годишен снеговалеж държи връх Бейкър, който се намира на територията на щата Вашингтон. През сезон 98 – 99 там падат близо 29 метра сняг!

А вие обичате ли снежеца? Споделете с нас някой хубав снежен спомен, снимка или история! Не забравяйте да проверите и прогнозата за любимите курорти на сайта на ВреметоДнес!

Предишни: