Назад
...

18.06.2023

Дъгите, които впечатлиха света

Дъгата е едно от най-често срещаните и красиви природни явления и често изпитваме истинско удоволствие, когато наблюдаваме този феномен. Запитвали ли сме се обаче, какво всъщност знаем за дъгите и различните им видове? В следващите редове ще ви запознаем с няколко интересни факти за това красиво явление от последните 50 години.

  1. Двойната дъга над Париж, Франция, запаметена от френския фотограф Доминик Обер през 1980. Това е и може би най-известната снимка на дъга, правена някога. Снимката, която ви представяме тук, е дело на фогографа Харолд Дейвис:
  2. 6-часовата дъга над Шефилд, Йоркшир, Англия. Тя печели и рекорда за най-дългата като времетраене дъга. Предишният рекорд е отново от Шефилд, когато дъгата е радвала наблюдателите "само" около 3 часа. Снимка - Sheffield Star:
  3. “Мъгливата” дъга над Шотландия през 2012. За разлика от тази след дъжд, това е тип дъга, която се появява върху мъгла. Също така тя е черно-сива на цвят и нейната снимка става изключително популярна в интернет. Снимка - BBC:
  4. “Огнената” дъга от 2016 година, появила се над Южна Каролина в САЩ. Този тип дъга се появява, когато слънцето е много високо в небето и лъчите му минават през ледени кристали, образувани в атмосферата. В резултат на това се получава видимо отражение, което е с цветовете на дъгата. Снимка - ABC:
  5. 2021 пък е годината на дъговата “Суперлуна”, набюдавана над САЩ. Това явление се получава, когато Луната е най-близо до орбитата на Земята. Името му обаче е било използвано, въпреки че Луната не е била с цветовете на дъгата, но в този момент е изглеждала много по-голяма и по-светла от обикновено и поради това е оставила една наистина запомняща се гледка.

Дъгата - това уникално природно явление, предизвиква у нас истинско удивление и вълнение, които изпитваме, когато се наслаждаваме на нейното величие. Това ни напомня, че в природата се крият безброй вълшебства, които продължават да ни очароват и вълнуват. 

Разбери какви природни явления те очакват във всяко кътче на България още сега с нашата прогноза на vremetodnes.bg

Предишни: