Назад
...

31.08.2022

Време за филми - част 2 (Новото време)

Продължаваме с предложенията за филмов маратон на тема странно, мистериозно и екстремно време. Този път ще разгледаме малко по-модерни заглавия. 

1. Перфектната буря / The Perfect Storm(2000) - филмът е адаптация по едноименния бестселър на Себастиан Юнгер, който от своя страна е базиран на действителна история - тази на риболовния кораб Андреа Гейл и неговия екипаж. В деня на Халоуин (31 октомври) 1991, във водите близо до Масачузетс, шестте членове на екипажа излизат в открито море, за да осъществят последния улов на риба меч за сезона. Междувременно, без тяхното знание, изключително силна буря бавно, но сигурно набира скорост. Предупреждението от страна на Националната Метеорологична Служба идва прекалено късно. Филмът е режисиран от Волфганг Питерсън и е с участието на легендарните Джордж Клуни и Марк Уолбърг.

Ето и малко допълнителна информация относно събитията от 31 октомври 1991. На 27 октомври ураганът Грейс се образува близо до Бермудските острови и започва движението си към югоизточното крайбрежие на САЩ. Два дни по-късно, Грейс продължава да се движи на север и среща мощна система с ниско атмосферно налягане, която се движи на юг от Канада. Сблъсъкът между тези две стихии предизвиква вълни от над 30 метра в някои части на океана. Крайбрежните наводнения, особено в Масачузетс, носят разруха на стойност над $200 мил., а обхватът се простира от Нюфаундленд до Ямайка. Прозвището "перфектната буря" се ражда по време на разговор между синоптика Робърт Кейс от Националната Метеорологична Служба и автора на книгата Себастиан Юнгер. 

2. След утрешния ден / The Day After Tomorrow (2004) - не може да съществува списък с филми за лошо време без присъствието на (вече) класиката на Роланд Емерих. Филмът проследява съдбите на отделни персонажи и групи хора от различни социални и професионални среди. Те се надпреварват с времето, докато стават свидетели на поредица от катастрофални метеорологични събития, резултат от нарушената циркулация на Северноатлантическото субполярно течение. 

3. Зверовете на дивия юг / Beasts of the Southern Wild (2012) - още един филм, който засяга проблемите, свързани с климатичните промени, но по малко по-различен начин. Полярните шапки се топят и наводняват Луизианския остров, на който живеят 6-годишната Хъшпъпи и болният й, избухлив баща. Малкото момиче е изправено пред трудни предизвикателства, тъй като от една страна трябва да се бори с опасните приливни води от океана, а от друга - с неочакваното завръщане на праисторически хищници, които са считани за отдавна изчезнали до този момент...

Интересно е да отбележим, че въпреки ниския си бюджет от едва $1,8 млн., филмът на Бен Зейтлин успява да впечатли както публиката, така и критиците.

4. Всичко е изгубено / All is Lost (2013) - Робърт Редфорд играе ролята на безименен моряк, поел на самостоятелно пътешествие дълбоко в Индийския океан. Всичко рязко се променя, когато корабът му се сблъсква с изоставен плаващ контейнер. Последващите събития изправят опитния мореплавател пред поредица от изпитания, сред които, разбира се, свирепа буря, затруднена навигация, акули и др.

Любопитен факт за този филм е, че сценарият е едва 32 страници дълъг и почти без никакъв диалог. Робърт Редфорд е единственият актьор, а целият филм съдържа 51 думи на английски език.

5. Шаркнадо / Sharknado (2013 - 2018) (Оценки от 2.7 - 4 в IMDB за отделните филми 😁) - Просто не се сдържахме! Това е един абсурден филм, в който нечуван по сила ураган край бреговете на Мексико успява да изтръгне от океана голямо количество акули и да ги пренесе на сушата чрез гигантски вълни и торнада! Ако това ви звучи невероятно глупаво и нереално, може би ще се изненадате още повече от факта, че франчайзът "Шаркнадо" в последствие се превръща в един от най-успешните на всички времена за бокс офис. Общ оборот - малко над 4,5 млрд. (за справка, 12-те филма от "Междузвездни войни" генерират $10,3 млрд. ). "Шаркнадо" е поредица от 6 филма, което е прекрасна новина за тези, които не могат да се наситят на неповторимите екшън, атмосфера и сюжет!

Винаги има шанс прогнозата за времето да не се окаже съвсем точна. Със сигурност обаче можем да ви обещаем, че в близките дни не се очаква торнадо с акули, поне не на нашата планета 😃. За всички по-традиционни метеорологични явления следете на vremetodnes.bg

Предишни: