Назад
...

09.04.2022

Времето (не) е много лошо!

Често се оплакваме, че времето е лошо или пък дори стигаме дотам да кажем, че еди коя си година е най-лошата от много време насам (най-често текущата 😁). Разбира се, ако погледнем на нещата само от личната си перспектива, има шанс да се окажем прави. Но ако погледнем на нещата в малко по-голям мащаб, много бързо ще разберем, че сме далеч от истината! Днес ще ви разкажем за най-лошата година в историята на човечеството, съпътствана от (може би) най-лошото метеорологично време.

През 2018 специалистът по средновековна история Майкъл МакКормик от Харвардския университет номинира годината 536 от н.е. за най-неблагоприятната в познатата ни история. Неговата теза е приета от по-широката научна общност и причините за това не са малко. Какво всъщност се е случило и на какво време са се радвали хората от ранното Средновековие?

  • Дългият мрак – служейки като военен съветник на Флавий Велизарий, Прокопий от Кесария наблюдава и описва странен феномен. Постоянна и нетипична мъгла покрива всичко наоколо, включително Слънцето, което свети не повече от 4 часа дневно и то много слабо и бледо. Това явление продължава близо 18 месеца и засяга цяла Европа! Учени смятат, че то се дължи на мощно изригване на вулкан в Исландия или Северна Америка.
  • Ниските температури – затрудненото проникване на слънчевите лъчи довежда до понижаване на средната температура с до 2.5 градуса.
  • Слабата реколта и гладът – липсата на слънчеви лъчи и студеното време провалят реколтите и довеждат до масов глад, на който стават жертва хиляди.
  • Юстиниановата чума – приблизително по същото време избухва ужасяваща епидемия от бубонна чума във Византийската империя. Счита се, че тя отнема живота на 30 до 50 милиона.
  • Летен сняг – в Китай и Месопотамия се наблюдават летни студове и снегове, които водят до провалени реколти и нечуван глад, който погубва 70-80% от населението на засегнатите региони.
  • Прашен дъжд – освен на летните снегове, китайците се "радват" и на валежи от прах, който можел да се събира с шепи! Хрониките Нан-Ши от VI в. разказват за жълта, подобна на пепел субстанция, която пада от небето.
  • През 540 от н.е. изригва още един вулкан в Исландия, което допълнително влошава ситуацията за и без това престрадалото население на голяма част от планетата ни.

Освен метеорологичните и здравословни проблеми, хората през този период страдали и от постоянни военни конфликти и редица други проблеми. Затова нека се замислим следващия път преди да кажем "Времето пак е много лошо!" Всъщност времето обикновено е прекрасно, а дори в дъжд или буря ние пак можем да открием красота и уют.

Следете времето на vremetodnes.bg

Изображение: Томас Коул, "Курсът на империята"

Предишни: