Назад
...

22.05.2024

РазходкатаДнес: Перперикон

Здравейте приятели,

Днес се отправяме към Южна България, където се намира една от най-големите родопски крепости и най-голям мегалитен паметник на Балканите.

В сърцето на Източните Родопи, само на 15 км. североизточно от Кърджали се разкрива в целия си блясък Перперикон - едно от най-впечатляващите археологически открития в България. Това древно светилище, разположено върху скален масив с площ 12 000 кв.м., е пътеводител към дълбоката история и култура не само на България, но и на целия Балкански полуостров. Учените смятат, че то е възникнало преди 8000 години. Всяка педя от скалната повърхност е била обработена от човешка ръка в най-различни форми, откъдето идва и нейното име, което се свързва с тракийския бог на камъка Пер.

Перперикон и местността около Кърджали откриват вратата към тайните на тракийската цивилизация по нашите земи. Мястото е уникално не само с енергията, която излъчва, а и с това, че скалните ниши, характерни за Перперикон, не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Това прави мястото истински рай за археолози, историци и естествено за туристи.

Изкачването до Перперикон отнема няколко часа, като посетителите могат да избират между два маршрута – единият по-лек, отнемащ около 3 часа, и втори - по-труден и изморителен, отнемащ 2 часа.

Комлексът е разделен на четири части: голяма крепост или Акропол, дворец-светилище, северно и южно подградие, а по скалите ще срещнете жилища, басейни, храмове и дори улици.

Най-вълнуващата атракция за посетителите е Г-образният дворец, изсечен в скалите, който е дълъг 80 метра и широк 30 метра. Този сложен архитектурен комплекс от стълбища, коридори и зали е свидетелство за величието на миналите епохи, когато са властвали тракийските царе. В овалната зала, намираща се в сърцето на двореца, се издига каменен олтар, предназначен за провеждане на различни жертвоприношения и гадателски обреди, а в скалата до него е изсечен трон, вероятно предназначен за тогавашния владетел.

Крепостта разкрива автентичната култура и начин на живот на едни от първите заселници по старите български земи. В някои от нишите са открити множество оброчни съдове, фигури, антични предмети, свързани с култа към Бога Слънце. Тук се съчетават история и природа, предоставяйки на посетителите възможността да се докоснат до древната мистика на тракийските царства.

Обявен за паметник от национално значение през 1968 г., днес този исторически артефакт, в който се преплитат културите на траки, готи, българи и римляни, заслужено е един от 100-те национални туристически обекта, а през последните години потоците от желаещи да го посетят не секват. В магическата атмосфера на този древен скален град ще се потопите в света на древните цивилизации и изгубени епохи, съхранени в архитектурата и артефактите на Перперикон.

А какво ще бъде времето в Перперикон, може да видите тук: https://vremetodnes.bg/bg/kyrdzhali/selo-gorna-krepost 

Предишни: