Назад
...

24.04.2024

Дяволската пътека: Екстремния красив свят на Родопите

Здравейте, приятели!

Дяволската пътека е скътана сред чудната природа на Родопите и предлага на посетителите една незабравима композиция от скални форми, живописни водни каскади, ерозионни котли, както и други природни богатства. Намира се на около 60 км от град Смолян и има две стартови точки - село Борино и Буйновското ждрело, където се срещат водите на реки Буйновска и Чатак дере. Предпочитаният начален пункт за туристите е Музеят на боровия катран (Катранджийницата), където може да оставите автомобила си на безплатен паркинг и да преминете през входната арка на пътеката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочутата арка в началото на маршрута Дяволска пътека                                                                                       

Пътеката предизвиква посетителите със своите стръмни наклони, скални венци и скални образувания с наклони от 20-40 градуса до такива с над 70 градуса. Това е и едно от приключенията, които ще задоволят претенциите дори на почитателите на екстремния туризъм.

Най-ниската точка на Дяволската пътека е на 945 метра надморска височина, близо до Буйновското ждрело, докато най-високата точка достига 1356 метра на билото на Тепе баир. Общата денивелация на маршрута е повече от 800 метра, затова не бива да се подценява.

Маршрутът включва два прехода, наречени малък и голям кръг. В зависимост от предпочитанията и възможностите на туристите, те могат да изберат кой от двата да изследват. Малкият има дължина около 3.8 км, а големият - около 10.2 км. Ориентировъчно, общото време за изминаване на Малкия кръг на Дяволската пътека е 3 часа и 30 минути без почивките, а на големия - поне 5-6 часа. Безопасността на посетителите е гарантирана, като маршрутът е обезопасен с дървени платформи, стълби и стоманени конзоли, които помагат на туристите да преодолеят екстремните предизвикателства на пътя.

Красива, но и малко страшна гледка. Източник "СветоГлед"

Главната забележителност по пътеката е Дяволският мост. Той представлява скална арка с височина около 18 метра до нивото на водата, издълбана от водите на река Чатак дере. От моста могат да се видят участъци от страховитото ждрело на реката. Този природен феномен може наистина да ви накара да се почувствате като герой от приключенски филм. Освен него, маршрутът включва и други атракции като "Скалния кулоар" и "Скритите водопади". По време на прехода туристите могат да се насладят на още природни чудеса като "Златната върба", панорамната площадка "Орлово око" и "Скалния остров," които ще направят пътешествието им още по-вълнуващо.

Красиви и пъстри гледки

Ако желаете да останете по-дълго, районът предлага разнообразни възможности за настаняване, като през последните години се забелязва увеличение на туристическата база в община Борино. А ето и списък на другите забележителности в близост до Дяволската пътека, които може да посетите:

  • Триград 
  • Язовир Доспат
  • Водопад Късак
  • Ягодинската пещера
  • Римски мост Кемера
  • Пещера Дяволското гърло
  • Екопътека Струилица-Калето-Лъката

А какво ще бъде времето в Родопите, може да разберте тук: с. Борино

Предишни: