Назад
...

28.02.2024

Предания за лошото време и чадъра - от миналото до днес

Изразът „Припича като на дъжд” е всеизвестен през лятото. Когато слънцето припича силно и горещо, а около него се забелязват сиви облаци, често предстои да завали дъжд. Възрастните също са съветвали по-малките да не настъпват и разрушават мравуняците, защото това предизвиквало дъждовно време.

Бостънски плаж, средата на XX в. (източник - Бостънска публична библиотека)

 „Денят не си личи по заранта” е заглавие на роман, по който е създаден и филм през осемдесетте години на миналия век. Извън литературния замисъл, заглавието безусловно ни напомня да не се предоверяваме на хубавото време. Дори когато сутрин е безоблачно и ясно, времето поднася неочаквани обрати, а носенето на чадър винаги ще ни предпази от изненадите и промените, които настъпват във времето.

И като отворихме дума за чадъра, за малко от нас е известно, че като атрибут, той е познат и използван от древни времена. Любопитни истории разказват за първата поява на чадъра в древен Китай от преди 4000 години, когато момче, придвижвайки се в проливен дъжд, съумяло да се предпази с листо от лотос. Според друга история, чадърът бил изобретен от китайски дърводелец с цел да защити съпругата си през дъждовния период, която всекидневно му доставяла обяд в работилницата. За тази цел дърводелецът използвал огромно парче плат към което прикрепил дървена дръжка. В повечето случаи в миналото чадърът е бил привилегия предимно за властващите и господстващи класи. Приложението му се разпространявало сред императорите и приближените им в императорския двор, сред фараоните в Египет, раджата населявал индийските земи, а в Тибет бил считан за амулет на закрила и покровителство.

Появата на чадъра в Европа става на по-късен етап. В Англия той се нарича umbrella, като наименованието произтича от латинската дума umbra, която означава „сянка” и е служил за предпазване от слънчевите лъчи. Във Франция използването на чадъра се налага във всекидневието през XVII век и се нарича парасол, където също намира приложение за защита от слънцето. Днес чадърът се приема като полезен аксесоар за всеки от нас и в дъждовни, и в слънчеви дни.

„Няма нищо по-хубаво от лошото време” е още едно заглавие на роман, което ни провокира как да открием хубавото в лошото време и да споделим очакванията си за едно по-хубаво време. Дъждовният ден създава романтично настроение и желание за спокойствие да поспрем от забързаното ежедневие. Студеният зимен ден е причина да усетим топлината на домашния уют.

"Жена с чадър", Клод Моне, 1875

За да се подготвим за утрешния ден, да облечем точните дрехи за точното време, да изберем точните обувки и да се чувстваме удобно и приятно с времето и себе си, нека погледнем прогнозата във VremetoDnes.bg !

Предишни: