Назад
...

15.08.2023

Разходката днес: Леденика

Здравейте приятели,
Днес се отправяме към Северозападна българия и врачанския Балкан.

Една от най-известните природни забележителности в този край е Пещера "Леденика". Тя се намира в Северозападната част на Врачанската планина, на около 16 км от Враца. Името й произлиза от впечатляващата ледена украса и натрупването на големи прозрачни и млечнобели маси лед, които привличат посетителите през зимата и пролетта. Това е и най-подходящото време да я посетите. Температурата в пещерата варира от -7 до -15 градуса, с вътрешност, където тя е около 8 градуса. 

Сталактити в пещера Леденика

“Леденика” е призната като природна забележителност от 1963 година и предлага величествени зали и формирования, които се разпростират на дължина от около 320 метра. Сред тях е изключително атрактивната "Концертна зала" с невероятна акустика, където Врачанската филхармония представя симфонични концерти. Пещерата е популярна също със своите ледени образувания и форми, като "Езерото на желанията" и "Проходът на грешниците". Освен това разполага с множество галерии и интересни калцитни форми – сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години.

Сталагмити

Сталактони (образувани при свързване на сталактити и сталагмити)

Пещера "Леденика" е една от най-посещаваните пещери в България и е призната за национален туристически обект. Тя предлага неповторима възможност за приключение в планинската област, като привлича любители на природата и културата. Нейната ледена украса, разнообразните зали и вълшебната атмосфера я правят уникално място за посещение, което със сигурност ще запомните.

А какво ще бъде времето в тази местност, може да разберте тук: https://vremetodnes.bg/bg/vraca/grad-vraca/5-days

Предишни: