Назад
...

12.02.2024

Джоан Симпсън: жената-пионер в метеорологията

Родена в Бостън на 23 март 1923, Джоан Симпсън е известна като първата жена-докторант по метеорология в Съединените щати. Като носител на тази научна степен, получена през 1949, тя се превръща в символ на успеха и вдъхновение за много жени, търсещи развитие не само в метеорологията, но и в областта на науките през следващите десетилетия. 

Ранната ѝ кариера се фокусира върху изследванията на облаците, вдъхнoвена от нейния баща - ентусиазиран турист и авиолюбител. Симпсън създава първия научен модел за облаците, разкриващ тяхната ключова роля в промените на времето. Нейните изследвания прерастват в дълбоки познания за тропическата метеорология и особено ураганите, като нейната работа допринася значително за по-доброто разбиране и прогнозиране на тези природни феномени. Кариерният път на Симпсън минава през университети и изследователски институти, включително НАСА, където тя работи като водещ метеоролог за повече от 30 години. Нейният принос е значителен, особено в проекти като Tropical Rainfall Measuring Mission (TRMM) - сателит, оборудван с радар за измерване на дъжда, който променя разбиранията ни за тропическите валежи и климатичната динамика.

Симпсън е сред пионерите в разработването на числените модели за прогнозиране на времето, които революционизират точността на метеорологичните прогнози. В сътрудничество с Хърбърт Рийл, считан за “баща” на тропическата метеорология, Симпсън въвежда хипотезата за „Горещата кула“ (Hot Tower), която преобръща разбирането за динамиката на тропическите бури. Тя изследва средната стойност на влажната статична енергия и нейните вертикални вариации, което води до формирането на концепцията за „горещите кули“ - облаци, които издигат топъл, влажен въздух от повърхността на океаните в атмосферата. През дългата си кариера Джоан Симпсън получава множество отличия, включително престижния медал за научни изследвания на Карл-Густав Росби - най-високото отличие давано от Американското метеорологично дружество. Тя става и първата жена, удостоена с наградата на Международната метеорологична организация през 2002 и е автор и съавтор на над 190 статии в различни области на метеорологията.

Наследството и научните постижения на Джоан Симпсън продължават да бъдат вдъхновение и основа за съвременните изследвания. Голямата ѝ любов към метеорологията, решителността ѝ да преодолява предизвикателствата, свързани с половите предразсъдъци и иновативният ѝ подход към изучаването на климата, продължават да мотивират и вдъхновяват учени по целия свят. Тя е пример за това как с усърдие и упоритост може да се постигнат изключителни резултати в науката.

*И едно любопитно съвпадение: 23 март, датата на рождението на Джоан Симпсън, съвпада със Световния ден на метеорологията, отбелязван от 1961 г. в чест на създаването на Световната метеорологична организация (СМО) през 1950.

Предишни: