Назад
...

29.08.2022

За ураганите и тайфуните

Прилики и разлики

Нека започнем с циклоните, тъй като те стоят в основата на тези тропически бури. Циклонът е въздушна маса, която се завихря около център с ниско атмосферно налягане. Такъв тип метеорологични явления са често срещани и по нашите земи. Те са причината за по-обилни валежи от дъжд и сняг.  Ураганите и тайфуните по същество са един и същ феномен - тропически циклони. Основната разлика между тях са географските региони, в които се срещат. Другата очевидна разлика, е че тропическите циклони в западните води на Тихия океан се наричат тайфуни, а в Атлантическия океан и източния Тих океан - урагани. Ключова тук е географската ширина. Урагани най-често връхлитат региона на Карибите, а тайфуни - северозападните части на Тихия океан, на запад от линията на смяна на датата (това е меридианът, намиращ се на 180° от Гринуичкия меридиан). Бреговете на Югоизточна Азия са най-често засегнати.

Други характерни особености на двете супер бури са: 

  • постоянна скорост на ветровете от над 119 км/ч
  • ротация - по часовниковата стрелка в Южното полукълбо и обратно на часовниковата стрелка в Южното полукълбо (дължи се на т.нар. "ефект на Кориолис")
  • ураганите са класифицирани по скалата на Сафир-Симпсън, от 1 до 5; тайфуните също се определят по тази скала, но за тях съществува и отделна категоризация на Японската Метеорологична Агенция
  • и двете тропически бури се срещат предимно в райони с топъл климат и топли води

Що се касае до силата на двете стихии, то тайфуните обикновено са по-силни. Това се дължи на по-топлите води в западните части на Тихия океан, което създава по-добри условия за формирането на бури. Това от своя страна увеличава и средната годишна честота - тайфуни се образуват 25-30 пъти годишно, сравнено с 10-15 пъти за ураганите.

За имената

В продължение на няколко столетия много от ураганите са носели имената на светци, в зависимост от конкретния ден, на който бурята се случвала. В книгата си "Урагани", Иван Танехил описва големите тропически бури, документирани в метеорологични и исторически архиви, и споменава много урагани, кръстени на светци. Например ураганите "Санта Ана" или "Сан Фелипе", опустошили Пуерто Рико на 26 юли 1825 и 13 септември 1876 и 1928 (точно така, една и същa дата за двете различни години!).

По време на Втората световна война става популярна практиката урагани да носят единствено женски имена. Този обичай приключва през 1978, когато мъжки и женски имена са добавени в списъците за имена на бури за Североизточния Тих океан. Днес имената на ураганите се определят от специален комитет на Световната Метеорологична Организация, която поддържа списъци с кратки, отличителни и отнасящи се до географските и културни райони, където се срещат бурите. Така например, тайфуни в районите на Япония и Китай носят имена на живи същества или обекти - цветя, реки и т.н. Важно е да отбележим, че имена, които са свързани с особено опустошителни бури, не могат да бъдат използвани повторно.

В окото на бурята

Всички сме чували израза "в окото на бурята", но какво всъщност означава той? Както вече споменахме, ураганите и тайфуните са тропически циклони, чиито въздушни маси се завихрят около център с много ниско атмосферно налягане - до 950 hPa. Именно този център наричаме "око" на бурята. Може би не всички знаят, че там всъщност цари пълна тишина и покой. Няма вятър. Дори могат да се видят слънчеви лъчи. Окото всъщност е "сигурна" зона, но за кратко - бурята се движи и измества центъра си, а когато стената на окото достигне наблюдателя, нещата стават много страшни. Тук можете да видите как лейтенант Шон Крос, пилот на Air Force екипа, летял в окото на урагана "Дориан" - тропически циклон от 5-та категория и една от най-разрушителните бури, ударили Бахамите:

Говорейки за разруха, ето 5-те най-свирепи тропически циклони, които историята помни:

1.    Големият Циклон Бола, 12 ноември 1970, Бангладеш, Бенгалски залив. Жертви - 300 000-500 000 души
2.    Циклон Калкута или Големият Бенгалски Циклон, 1737, Индия и Бангладеш, Бенгалски залив. Жертви - 300 000-500 000 души
3.    Тайфун Хайфонг, 1881, Виетнам, Западен Тих океан, Жертви - 300 000 души
4.    Циклон Коринга, 1839, Индия, Бенгалски залив, Жертви - 300 000 души
5.    Циклон Бакерганж, 1584, Бангладеш, Бенгалски залив, Жертви - 200 000 души

Извън тези 5 най-смъртоносни циклони, почти всички останали в топ 40 класацията на Wundergrund са тайфуни от печалния регион на Бангладеш в Бенгалския залив. Комбинацията от традиционно по-изостанали икономически нации, слаба инфраструктура, близост до океана и високи температури на въздуха и водата са причините тези земи да дават толкова много жертви през годините. За сравнение, най-смъртоносният ураган в Западното полукълбо е ураганът Галвестън от 1900, отнел живота на близо 12 000. Това показва, че справянето с тези стихии е възможно, макар и трудно. Дори и днес, по време на големи урагани, множество райони остават дни наред без електричество и с труден достъп до продукти от първа необходимост. Ураганът Изабел от 2018, например, прекъсва електроснабдяването в северните части на щата Вирджиния за цели 13 дни.

Урагани и тайфуни не се срещат в България, но ако планираме пътуване в Северна или Южна Америка, или Югоизточна Азия, Япония, Китай, то добре е да знаем през кои части от годината е възможно да се образува тропочески циклон. А именно:

Урагани: 
Май - Ноември в източните райони на Тихия океан
Юни - Ноември в Атлантическия и Североизточен Тих океан, особено в Карибите, Мексико, централна Америка и източните заливи на САЩ, Флорида, Алабама, Мисисипи, Луизиана и Тексас
Тайфуни: преидмно Юни - Декември в Северозападния Тих океан

Тропически циклони не са изключени целогодишно!

Следете прогнозата за времето на vremetodnes.bg и планирайте спокойно своите по-далечни пътувания.

Предишни: