Назад
...

06.03.2023

В търсене на СТУД: Оймякон

Оймякон е село, разположено в Република Якутия (Саха), източна Русия. Известен е с изключително студения си климат, като температурите често падат под -50 градуса. Най-ниската измерена температура е -79, а най-високата 19,2 градуса. Всъщност, Оймякон често е наричан „Полюсът на студа“, тъй като е най-студеното постоянно населено място на Земята. По тази линия се конкурира редовно с Верхоянск - град, който отново е част от Якутия.

Въпреки студения си климат, Оймякон има население от около 500 души. Градът е основан в началото на 20-ти век като селище за пастири на северни елени и до днес се е съхранил като една малка, изолирана общност.

Една от най-забележителните характеристики на Оймякон е неговият кратък и интензивен зимен сезон. От ноември до март градът е потънал в мрак за 21 часа на ден, като слънцето се показва само за няколко часа. Температурите през това време могат да достигнат до -71,2 градуса по Целзий (-96 градуса по Фаренхайт), което не позволява на жителите да напускат домовете си за продължителни периоди от време.

Въпреки предизвикателствата на живота в такъв студен климат, жителите на Оймякон са се адаптирали към околната среда по уникален начин. Домовете в града са построени с дебели стени и изолация, за да запазят топлината, а местните често носят няколко слоя дрехи, за да се предпазят от студа. Освен това колите в Оймякон често работят 24 часа в денонощието, за да не замръзнат.

Оймякон предлага и няколко удобства за жителите си. Сред тях са малък магазин, от който местните могат да си купят основни пособия, както и училище и читалище. В града има и термален извор, който дарява посетителите с приятна почивка от студа. Всъщност, в превод името "Оймякон" означава "незамръзваща вода" и е свързано именно с въпросния горещ водоем.

Животът в Оймякон обаче не е лишен от рискове. Студеният климат може да причини измръзване само за няколко минути и жителите трябва да внимават да не излагат кожата си на студ твърде дълго. Освен това местоположението на града означава, че медицинска помощ може да бъде трудно достъпна, особено в спешни случаи.

Въпреки тези предизвикателства, жителите на Оймякон продължават да живеят в своето родно място. Тяхната устойчивост и адаптивност са доказателство за способността на човечеството да оцелява дори в най-екстремните среди.

Поради не особено висок интерес, ВреметоДнес не предлага прогноза за времето за района на Оймякон. Все пак, възползвайте се от възможностите ни за хиперлокална прогноза на територията на България по всяко време: vremetodnes.bg 

Предишни: