Назад
...

15.12.2022

Времето в литературата - Вълшебникът от Оз

Времето винаги е било и винаги ще бъде наш постоянен спътник, определящ толкова много неща - от начина ни на обличане, до това как строим къщите си и с какво се храним. Наскоро споделихме с вас 5 класически и 5 по-нови филма, в които метеорологичното време силно влияе или дори е водещо за сюжета. Метеорологията и нейните феномени обаче са разглеждани в много по-голям обем и с много повече детайли в художествената (и, разбира се, научна) литература. Времето има невероятната способност да ни потопи в атмосферата на въображаеми светове, да ни накара да си представим и усетим какво е да бъдеш там, и какво изпитват техните обитатели.

Това ни вдъхновява да споделяме с вас поредица от любими заглавия, в които Времето е главен герой или успява значително да повлияе върху развитието на историята и съдбите на персонажите 😊. Приятно четене!

Вълшебникът* от Оз (The Wonderful Wizard of Oz)

Започваме с прекрасния детски роман, написан от американския писател Лиман Франк Баум и издаден за първи път през 1900 в Чикаго. Историята разказва за приключенията на момичето Дороти Гейл. Дороти живее в малка ферма в Канзас и си мечтае за по-хубав живот. Един ден обаче, фермата се оказва на пътя на ужасно торнадо, което отнася Дороти с цялата къща и кучето ѝ Тото във вълшебната страна на Оз (или по-точно в западната й част, наречена Munchkin Land). Интересно е да отбележим, че Баум описва бурята като циклон, а не торнадо 😉. Там Дороти среща Добрата вълшебница от Севера, която я съветва да тръгне по Златния път, който ще я отведе в Смарагдовия град при Вълшебника от Оз.  Според нея, той може да помогне на Дороти да се върне обратно в Канзас. Пътувайки из чудната земя на Оз, Дороти среща трима причудливи герои, с които се сприятелява - Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв. Те стават нейни верни спътници, които, също като нея, търсят нещо, което нямат или са изгубили - мозък, сърце и кураж.

*В превод заглавието се среща и като "Магьосникът от Оз" в по-модерното издание от ИК "Бард"

Оригиналната корица на първото издание от 1900 - "The Wonderful Wizard of Oz" by L. Frank Baum

Авторът на книгата никога не я е описвал като алегорична, но е интересно да се отбележи хипотезата на американския учител Хенри Литълфийлд в неговата статия „Вълшебникът от Оз: Басня за популизма“. Литълфийлд сравнява събитията и персонажите в света на Оз с дебатите за биметализма (интересна материя, за която ви препоръчваме да прочетете!), които са гореща тема в САЩ в края на 19 в. Торнадото, например, според него олицетворява движението "Free Silver", което подкрепя въвеждането на биметален стандарт за американския долар, запазващ и среброто като обезпечаващ инструмент.

Дороти, Тото и наближаващото Торнадо. Дигитална картина на Кендал Хейл

Вълшебната страна на Оз

Бонус съдържание!

Въпреки че статията е посветена на книгата "Вълшебникът от Оз", няма как да подминем и да не ви разкажем поне накратко за култувата екранизация, стигнала до киносалоните в годината, когато избухва Втората световна война - 1939. Макар да печели две награди Оскар, филмът е наричан от мнозина "прокълнат". Причините за това са много, но преди всичко са свързани с изключително проблемното му заснемане. Това е един от първите филми, заснети с технологията Technicolor. По това време това означавало използване на множество камери и най-вече много силна светлина от голям брой мощни прожектори. Това довежда до екстремно високи температури в снимачното студио, достигащи над 38 градуса на моменти. На актьорите редовно им призлявало от жегата и липсата на свеж въздух, като неведнъж хора припадали по време на снимки. Често се случвало режисьорът да преустанови снимачния процес, за да може екипът да си почине, а през това време отваряли вратите на студиото, за да се проветри.

Култовата сцена с торнадото, заснета от Кинг Видор.

На всичкото отгоре, някъде около средата на проекта, режисьорът Виктор Флеминг напуска продукцията, за да спаси друг култов, но и труден за реализация проект - "Отнесени от вихъра". На негово място идва Кинг Видор. Именно той е отговорен за заснемането на сцената с торнадото, която е ключова за историята на Дороти. Любопитен факт от неговия личен живот е, че като дете става свидетел на урагана Галвестън от 1900, който опустошава град  Галвестън, Тексас и крайбрежната линия. 8 000 души губят живота си, като това и до днес остава най-смъртоносното метеорологично събитие в САЩ. Въз основа на личното си преживяване, Видор пише мемоар на име "Южна буря" за майското издание на Esquire Magazine през 1935. Виждаме как времето променя съдбата не само на героите от романа, но и на самия режисьор, а дори и на актьорите, станали потърпевши на горещото снимачно студио.

Зимата се задава! Пригответе екипировката и автомобилите, и не забравяйте да се наслаждавате на хубавите моменти, без значение от прогнозата. А най-точната такава можете да видите на vremetodnes.bg, разбира се.

Предишни: